Xeroza & pielea uscată

Xeroza și pielea uscată

Ce este Xeroza?

Există mai multe cauze pentru pielea uscată. Există piele uscată fiziologic (legată chiar de natura pielii: pielea copilului care are un film hidrolipidic scăzut, piele fragilă, etc.), Xerozele (legate de factori declanșatori) și Ihtiozele (legate de factori ereditari).

Xeroza este sinonimă cu pielea uscată. Aceasta are cauze diferite. Se manifestă printr-o piele aspră, fără suplețe și care se descuamează, mai mult sau mai puțin, într-un mod anormal. Se regăsește pe toate părțile corpului, dar cel mai adesea pe mâini și picioare. Poate fi însoțită de piele care „ține” sau „arde”. Aerul uscat, frigul, vântul sunt factori agravanți.

Cauzele xerozei sunt de mai multe tipuri :

  • Îmbătrânirea cutanată (senescență): o mare parte (75%) dintre persoanele de peste 65 de ani sunt afectate de Xeroza legată de îmbătrânirea pielii. Se caracterizează prin:
    – subțierea epidermului și încetinirea reînnoirii celulelor de la nivelul pielii
    încetinirea secreției de sebum de către glandele sebacee care subțiază filmul hidrolipidic
    – creșterea pierderii transepidermice de apă din cauza unei densități scăzute de aminoacizi din stratul cornos
    – lipsa lipidelor în stratul cornos.
  • Xeroza asociată cu senescența poate fi însoțită de mâncărime (prurit senil).
  • Factori externi: razele soarelui, vântul, vremea uscată și rece, aerul uscat, articolele de toaletă, contactul cu anumite substanțe.
  • Deficit de :Acizi grași esențiali, Vitamine, Zinc, Magneziu, proteine
  • Unele tratamente medicamentoase: Unele medicamente utilizate sistemic sau local pot fi cauza apariției unei Xeroze (medicamente care scad colesterolul, retinoizi), precum și PUVA (tratamentul cu UVA în anumite boli cum ar fi psoriazisul).
  • Unele afecțiuni: afecțiuni maligne, boli infecțioase, hipotiroidism, anorexia și bulimia, insuficiență renală cu dializă.

Cum putem îngriji pielea?

Bineînțeles, în primul rând, trebuie să consultați un medic dermatolog.

Cauza Xerozei trebuie tratată cu prioritate, dacă acest lucru este posibil.

Aplicarea unui emolient sub forma de emulsie Apă în Ulei (cel mai eficace) sau Ulei în Apă (cel mai confortabil) sau una în alternanță celeilalte (zi / noapte, leziune / restul corpului) se folosește în majoritatea patologiile care cauzează uscăciunea pielii.

Asigurați-vă că aceste produse conțin umectanți (uree, lactat de sodiu sau de amoniu, acid lactic, glicerol) asociate cu produse anti-desicante care limitează pierderea transepidermică de apă (vaselină, ulei de parafină, alcool gras (cetilic), ceară de albine, ulei vegetal, ulei de sâmburi de caise, limba mielului, unt de shea, jojoba, etc.). În cazul prezenței scuamelor la nivelul pielii, alegeți produse care au un efect keratoregulator suplimentar, care reduce dezvoltarea scuame și contribuie la eliminarea lor (uree, alfa-hidroxi acizi A.H.A.)

Cum puteți calma pielea?

Calmarea pielii începe cu câteva gesturi zilnice.

În primul rând, evitați curățarea excesivă a pielii. Alegeți dușurile cu apă călduță în locul băilor fierbinți. Evitați săpunurile alcaline, bogate în sodiu și potasiu. Se vor folosi de preferință săpunurile hrănitoare cu glicerină sau fără detergenți. Oricare ar fi produsul de curățare folosit, este necesar să se clătească bine și să se evite apa prea calcaroasă.

Pielea trebuie uscată rapid după curățare, prin tapotare și fără frecare. După, este cel mai bun moment pentru îngrijirea topică a xerozei, prin aplicarea unui emolient pe o piele ușor umedă pentru a crește eficacitatea.

Mai mult decât atât, este recomandat să beți cel puțin un litru si jumătate de apă pe zi, să evitați să încălziți prea tare locuința și să se mențină un nivel de umiditate al aerului ambiental (deschiderea ferestrelor seara, la culcare). Evitați contactul direct al pielii cu materialele textile care pot provoca iritații sau transpirație excesivă (lână, etc.). Expunerea la soare nu este recomandată.

Sfaturi și trucuri

Pentru a optimiza raportul confort / eficacitate al emolienților, se poate aplica dimineața o emulsie Ulei în Apă, mai confortabilă, iar seara, înainte de culcare, o emulsie Apă în Ulei, mai eficace. De asemenea, se pot hidrata zonele care prezintă leziuni cu o emulsie Apă în Ulei, iar restul corpului cu o emulsie Ulei în Apă.