Ce este Ihtioza?
Ihtioză este o afecțiune a pileii caracterizată printr-o piele uscată sever, din cauza stratului cornos acumulat în exces și a unei descuamări permanente (solzi).
Este o afecțiune genetică, cel mai adesea moștenită, (spre deosebire de Xeroză sau pielea uscată fiziologic), congenitală sau nu (care apare la naștere sau nu).
La nivel genetic, aceasta este transmisă în funcție de gena: dominantă (un singur părinte are boala) sau recesivă (este necesar ca ambii părinți să fie purtători ai genei).
Aceasta afecțiune se manifestă în funcție de gradul de severitate, de la cele mai ușoare (descuamarea pielii uscate) până la cele mai grave care pot provoca moartea (rar).
Ihtioza se caracterizează printr-o îngroșare a stratului cornos. Acest lucru poate fi cauza unei eliminări reduse a stratului cornos (ihtioză prin retenție) sau unei formări prea rapide a stratului cornos (ihtioză proliferativă).
În toate cazurile, Ihtioza are implicații psihologice. Culoarea gri pe care o capătă pielea conferă un aspect murdar, care poate cauza probleme relaționale.
Există mai multe tipuri de Ihtioză:
- Ihtioza Vulgară: aceasta este cea mai comună (1 persoană la 250*). Nu apare la naștere, ci este după primele luni de viață. Aceasta afectează ambele sexe și nu provoacă mâncărime (prurit). Poate fi foarte ușoară (piele uscată) sau poate fi asociată cu eczemă. Clima are o influență asupra intensității ei, iar vara, datorită soarelui, patologia se ameliorează,iar iarna, dimpotrivă, se agravează.
Cele mai rare :
- Ihtioză X-linkată recesivă : apare la bărbați (incidență: 1:2.000-1:6000*). Este caracterizată prin scuame închise la culoare de dimensiuni mari, care pot fi vizibile chiar și la nivelul feței. Aceasta se datorează deficitului de steroid-sulfatază (o enzimă).
- Ihtioza „bebelușului colodiu“: Aceasta afecteaza una din 100.000 de persoane. Această Ihtioză provine dintr-un aspect clinic la naștere (piele întinsă și strălucitoare). Aceasta afectează întregul corp și se caracterizează prin scuame groase și o descuamare constantă. Spre deosebire de ihtioza vulgară, această ihtioză tinde să se agraveze vara.
- Eritrodermia congenitală ihtioziformă buloasă: Afectează o persoană din 500.000. La naștere, bebelușii afectați de aceasta patologie prezintă descuamări ale pielii care dau impresia că s-au opărit. Cu vârsta, apar scuame groase care pot fi închise la culoare și sunt însoțite uneori de vezicule și eroziuni cutanate.
- Ihtioze rare: Cel mai adesea, acestea sunt legate de o altă afecțiune:
- Sindromul Sjogren-Larsson: eeste o afecțiune ereditară care apare la o persoană ai cărei părinți sunt purtători ai genei. Acesta combină o ihtioză congenitală cu tetraplegie (paralizia de 4 membre), cu un instabilitate psihică și retard mintal.
- Sindromul Jung-Vogel: sociază o Ihtioză congenitală și probleme oculare (la nivelul corneei).
- Sindromul Rud: ste asocierea unei Ihtioze congenitale cu un retard mental, epilepsie și, uneori, infantilism și tetanie.
*Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 7th Edition
Cum o putem îngriji?
Desigur, în primul rând, trebuie să consultați un dermatolog.
Pentru mulți pacienți cu forme mai puțin grave, este necesară doar aplicarea cremelor emoliente pentru a hidrata și reda flexibilitatea pielii. Sunt preferabile emulsiile de tip Apă în Ulei care, prin efectul de peliculă format, limitează evaporarea apei de la nivel cutanat.
Asigurați-vă că aceste produse conțin agenți hidratanți care limitează pierderea de apă transepidermică (vaselină, ulei de parafină, alcool gras (cetilic), ceară albine, ulei vegetal, ulei de caise, boabe, unt de shea, jojoba, etc.), asociați cu umectanți (uree, lactat de sodiu sau de amoniu, acid lactic, glicerol).
În cazul prezenței scuamelor pe piele, alegeți produse care în plus au un efect keratoregulator, limitând dezvoltarea scuamelor și contribuind la eliminarea lor (uree, A.H.A. alfa-hidroxi acizi).
De asemenea, sunt situații în care trebuie să luați anumite măsuri de protecție împotriva razelor solare.
Pentru cazurile mai grave, sunt recomandate tratamente locale în plus față de produsele emoliente puternic hidratante, relipidante și kerato-reductoare: antibiotice, antiseptice. Retinoizii sistemici reprezintă tratamentul de primă linie pentru formele severe de Ihtioză. Ciclosporina a fost folosită, dar rezultatele obținute sunt contradictorii: nesatisfăcătoare pentru unii pacienți și mai bune pentru alții. Aceste tratamente sunt doar temporare și, din păcate, boala recidivează rapid după întreruperea tratamentului.
Cum puteți calma pielea?
Calmarea pielii începe prin câteva gesturi zilnice. În primul rând trebuie să se evite curățarea excesivă a pielii. Alegeți dușurile cu apă călduță în locul băilor fierbinți. Evitați săpunurile alcaline, bogate în sodiu și potasiu. Se vor utiliza de preferintă săpunurile hrănitoare cu glicerină sau fără detergenți.
Oricare ar fi produsul de curățare folosit, este necesar să se clătească bine evitând apa prea calcaroasă.Uscarea trebuie efectuată rapid după curățarea pielii prin tapotare și fără frecare. După, este cel mai bun moment pentru îngrijirea topică a Ihtiozei, prin aplicarea unui emolient pe o piele ușor umedă pentru a crește eficacitatea.
Mai mult decât atât, este recomandat să beți cel puțin un litru si jumătate de apă pe zi, să evitați să încălziți prea tare locuința și să se mențină un nivel de umiditate al aerului ambiental (deschizând ferestrele seara, la culcare). Evitați contactul direct al pielii cu materialele textile care pot provoca iritații sau transpirație excesivă (lână, etc.).
Sfaturi și trucuri
Pentru a optimiza raportul confort / eficacitate al emolienților, se poate aplica dimineața o emulsie Ulei în Apă, mai confortabilă, iar seara, înainte de culcare, o emulsie Apă în Ulei, mai eficace. De asemenea, se pot hidrata zonele care prezintă leziuni cu o emulsie Apă în Ulei, iar restul corpului cu o emulsie Ulei în Apă.